MALAYSIA, JAUHI PRASANGKA PASTI ADA JAWAPANNYA
18
May
2022

MALAYSIA, JAUHI PRASANGKA PASTI ADA JAWAPANNYA

‘Mystery Ranking Show Malaysia’ bakal membuat para penonton berdebat serta meneka tanpa henti bersama panel selebriti setiap minggu.

Sudah pastinya satu Malaysia gamat dengan rancangan game show terkini yang bakal mewarnai setiap Jumaat dengan adaptasi rancangan popular dari Korea Selatan yang berjudul ‘Mystery Ranking Show Malaysia’.

‘Mystery Ranking Show Malaysia’ bakal menyajikan kelainan daripada program-program tersedia ada dengan pembabitan artis-artis terkemuka serta peserta-peserta dengan pelbagai aksi yang pasti mencuit hati. ‘Mystery Ranking Show Malaysia’ akan bermula siaran pada 20 Mei 2022 pada jam 9 malam di Astro Warna (107) serta turut boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO untuk pilihan yang lebih fleksibel.

Rancangan ini berasal dari Korea Selatan dan telah diadaptasi di beberapa buah negara termasuk Vietnam dan Thailand. Malaysia merupakan negara ketiga yang melakukannya. Rancangan game show ini membabitkan lima orang peserta bersaing setiap minggu berdasarkan tema yang ditetapkan. Kesemua mereka mempunyai bakat atau elemen yang serupa namun mempunyai kedudukan berbeza berdasarkan kemampuan mereka.

Keunikan rancangan ini turut melihat variasi kebolehan atau skil yang tidak semestinya tertumpu terhadap bidang hiburan. Kelima-lima peserta akan menunjukkan pelbagai jenis kebolehan mereka di hadapan panel pembongkar. Para pembongkar atau panelis kemudiannya akan bertanyakan soalan untuk mendapatkan jawapan atau petunjuk berdasarkan tema mingguan demi menetapkan kedudukan mereka. Panel pembongkar hanya diberi dua peluang untuk meneka kedudukan mereka. Jika tekaan salah, ketua mingguan panelis akan didenda.

Panel Pembongkar

Setiap panel pembongkar misteri mempunyai kemampuan mental untuk bermain serta mempunyai personaliti berbeza. Kepelbagaian dalam personaliti mereka akan mencetus sesi debat yang menarik. Oleh itu, empat selebriti tanah air telah dipilih dan mereka terdiri daripada:

 Adlin Aman Ramlie - Dikenali dengan mulut lasernya dan lawak pedas, Adlin mempunyai keyakinan yang tinggi namun seringkali kekurangan maklumat untuk menilai dan meneka para peserta.

 Catriona Ross - Bakal membawa personaliti Kak Kek, Catriona pasti akan mengorek segala informasi daripada para pencabar dengan pesona Kelantannya.

 Azad Jasmin - Membawa elemen Mamaknya dengan penuh bergaya, Azad sudah semestinya tidak takut untuk mencabar para pencabar misteri demi mendapatkan kebenaran.

 Zulin Aziz - Panelis yang paling cool dan santai dalam soal siasatnya, Zulin akan memastikan semua data atau maklumat dicatat untuk digunakan dalam penilaian pada penghujung episod.

Untuk setiap episod, ‘Mystery Ranking Show Malaysia’ akan memaparkan panelis kelima. Para selebriti yang dipilih adalah berdasarkan tema mingguan. Mereka terdiri daripada:

1. Mawi

2. Shila Amzah

3. Mimi Fly & Sophia Liana

4. Dato’ AC Mizal

5. Ella

6. Shiha Zikir

7. Atu Zero

8. Norman Hakim

9. Didie Alias

10. Ieda Moin

11. Norreen Iman

 

 Pencabar Misteri

Pencabar misteri digunakan untuk melabel para peserta yang akan dinilai kedudukan mereka. Mereka akan mencabar para panelis dan para penonton untuk meneka kedudukan mereka berdasarkan soal jawab serta persembahan yang diberikan. Identiti mereka dirahsiakan untuk mengelak para penonton di rumah mencari informasi di Internet ketika episod-episod bersiaran.